CV

In de klei getrokken.

Riet Bakker woont en werkt tegenwoordig in Winterswijk in het buurtschap Woold. Zij studeerde medicijnen en praktiseerde 25 jaar als arts. Bij het werk van een arts richten alle aandacht en energie zich naar buiten. In het creatieve proces zijn deze juist naar binnen gericht; ze vragen om verstilling en contemplatie.

Toen Riet, op haar zoektocht naar balans in haar leven, met klei in aanraking kwam, wist zij intuïtief dat zij met dit materiaal haar bestemming gevonden had.

In 1986 kiest zij voor een professioneel eigen atelier, ging aanvankelijk als arts in deeltijd verder en is sinds 1999 fulltime keramist. 

Van 1983-1988 leert ze draaien en handbouwen in ateliers van ervaren keramisten. Daarna volgt een periode van hard werken, experimenteren en duizenden glazuurproeven in eigen atelier. In een tweejarige beeldhouwopleiding (2006-2008 Koudum) leerde zij met veel meer materialen werken zoals hout, steen, en metaal. Toch miste Riet een tweede huid. Glazuren geven een extra dimensie en sterke sensorische respons met diverse associaties. Kortom weer helemaal terug in de klei getrokken. 

Zij exposeert sinds 1990 met regelmaat in binnen- en buitenland.